A szürke három árnyalata

Azzal mindenki tisztában van, hogy a napnyugta pillanatában nem lesz egyből koromsötét, és hogy nem akkor virrad, amikor éppen felkel a Nap. De az már nem ilyen egyértelmű, hogy meddig tudjuk még kint a kerti munkákat végezni, vagy mikortól figyelhetjük meg a csillagos eget a teljes szépségében.

A napnyugta és a teljes sötétség beállta közötti időszakot a hétköznapi és a tudományos nyelv is szürkületnek nevezi (bár a mindennapi életben kevésbé gyakori, de ugyanúgy szürkületről beszélhetünk napfelkelte előtt is). A szürkület időszakában a Föld felszínét már közvetlenül nem világítja meg a Nap, de az atmoszféra felső rétegeit érő fény egy része mégis eljut a felszínre.

Napnyugta Esztergomban
Éppen lement a Nap Esztergomban. Forrás: idokep.hu

A megvilágítás mértéke erősen függ a topográfiától (hegyek közötti mély völgyben teljesen más a helyzet, mint a nyílt síkságokon) és a meteorológiai körülményektől is (felhős időben jóval kevesebb a fény, mint derült napokon). És persze drasztikusan máshogy érzékeljük a fényviszonyokat városi környezetben, mint kint a természetben.

A posztban bemutatjuk az Időkép által gyűjtött webkamerák képei segítségével a napnyugta utáni megvilágítás változását két igen különböző helyen: egyrészt Esztergom belvárosában, másrészt a Zselici Csillagpark területén.

Ha a szürkületről akarunk többet megtudni, akkor a napnyugta vagy napkelte időpontjából kell kiindulnunk. De mikor is megy le a Nap? A kérdés nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra látszik. Különböző meghatározásokat használva akár több perccel eltérő válaszokat is kaphatunk.

Napnyugta a Zselici Csillagparkban.
Közvetlenül napnyugta után a Zselici Csillagparkban. Forrás: idokep.hu

Az egyes szürkületek (három különböző is van) időszakának kijelölésénél alapvető szerepet játszik a Nap horizont feletti magassága, jobban mondva mélysége, hiszen ekkor már a látóhatár alatt helyezkedik el. A csillagászok, amikor a Nap pozíciójáról beszélnek, akkor ezalatt a napkorong középpontjának helyzetét értik. Mivel csillagunk jól érzékelhető kiterjedéssel rendelkezik (a látszólagos átmérője kb. 0,5°), ezért ez nem elhanyagolható tényező.

Ennek megfelelően, amikor a Nap magassága pontosan 0°, akkor a napkorong fele még a horizont fölött helyezkedik el. A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy -0,25° magasságnál kapjuk meg a napnyugta időpontját, amikor a Nap felső pereme is a látóhatár alá bukott. Nem járunk messze az igazságtól, de a helyzet még ennél is valamivel bonyolultabb.

Nem hagyhatjuk ugyanis figyelmen kívül a földi légkörben fellépő fénytörés (fényelhajlás) jelenségét sem. A Nap esetében nevezetesen arról van szó, hogy minél közelebb helyezkedik el a látóhatárhoz, annál vastagabb légrétegen keresztül jut el hozzánk a fénye és annál jobban eltér a látszólagos helyzete a valóságostól.

Tehát végeredményben a napkorong látszólag magasabban helyezkedik el, mint a valóságban. Ez a magasságkülönbség is kifejezhető egy szögértékkel, amely a Nap horizont feletti magasságán kívül erősen függ az atmoszféra fizikai tulajdonságaitól (pl. hőmérséklet, légnyomás) is.

Adott hőmérséklet (10°C) és 1 standard atmoszféra légnyomásérték (1013,25 hPa) mellett, ha a Nap 45°-os szögben helyezkedik el a látóhatárhoz képest, akkor a látszólagos magasság csak kb. 1 szögperccel (0,017°) tér el a valóságostól, ugyanakkor az éppen a látóhatáron elhelyezkedő Napnál ez az érték már 35 szögperc körül van.

A fénytörés látványos következménye az is, amikor a horizont közelében elhelyezkedő Nap alakja "összenyomottá" válik. Ilyenkor a látóhatárhoz közelebb erősebben érvényesülő fénytörés a napkorong alsó részét "jobban megemeli", mint a felső peremét.

Tehát, amikor ki akarjuk számolni a napnyugta, vagy napkelte időpontját, akkor számításba kell vennünk a fénytörést is. Itt a mikor.info oldalon az Egyesült Államok Tengerészeti Obszervatóriuma (USNO) által követett módszerrel számítjuk a napkelte és napnyugta időpontját, azaz a -0,25°-os magasságból még kivonjuk a fénytörésből számított korrekciót, azaz a napkelte és napnyugta időpontjának azt a pillanatot vesszük, amikor a napkorong középpontja 0.83°-kal van a látóhatár alatt.

Tudományos értelemben szürkületről akkor beszélünk, ha a Nap már (vagy még) a látóhatár alatt tartózkodik, de magassága nagyobb a -18°-nál (azaz távolsága a horizonttól kisebb, mint 36 Nap-átmérő). A szürkület végével vagy elkezdődik az éjszaka, vagy beköszönt a nappal.

Mint említettük, a szürkületet alapvetően három szakaszra lehet bontani, a következőkben ezeket írjuk le részletesebben.

Polgári szürkület

A polgári szürkület során a Nap -6°-os magasság és a horizont között tartózkodik. Ekkor - megfelelő időjárási körülmények mellett - még elegendő fény van a szabadban folytatott tevékenységekhez mesterséges fényforrások használata nélkül is és az emberi szem még jól meg tudja különböztetni a környezetében lévő tárgyakat.

Polgári szürkület a Zselici Csillagparkban
Polgári szürkület a Zselici Csillagparkban. Forrás: idokep.hu
Polgári szürkület Esztergomban
Polgári szürkület Esztergomban. Forrás: idokep.hu

Ekkor a Nap -6° és -12° között helyezkedik el a horizont alatt. A polgári és navigációs szürkület határán a horizont vonala még jól látható (megfelelő terep és látási viszonyok mellett) és az égen már feltűnnek, vagy éppen még láthatóak maradnak a fényesebb csillagok és bolygók is. A Vénusz népi neve, "esthajnalcsillag" is innen származik.

A navigációs szürkület onnan kapta a nevét, hogy az ebben az időszakban látható csillagok elegendő támpontot nyújtanak a tengeren a navigációs műszerek használatához. A navigációs szürkület során a földi tárgyak körvonalait többé-kevésbé még meg lehet különböztetni, de már mindenképpen mesterséges megvilágítás szükséges a szabadtéri tevékenységek folytatásához.

Navigációs szürkület a Zselici Csillagparkban
Navigációs szürkület a Zselici Csillagparkban. Forrás: idokep.hu
Navigációs szürkület Esztergomban
Navigációs szürkület Esztergomban. Forrás: idokep.hu

Csillagászati szürkület

A csillagászati szürkületről akkor beszélünk, amikor a Nap -12° és -18° között tartózkodik a horizont alatt. Ekkor már számos csillag is megjelenik az égen, a csillagászok is végezni tudják a megfigyeléseiket. A leghalványabb, az éjszaka során szabad szemmel még éppen kivehető égi objektumok a csillagászati szürkület időszakában nem láthatók.

Persze az itt leírtak csak az ideális megfigyelési körülményekre vonatkoznak, a fényszennyezéssel érintett területeken sokszor a fényes csillagok sem láthatók és a csillagászati szürkület fényviszonyai lényegében megkülönböztethetetlenek az éjszakaitól.

Csillagászati szürkület a Zselici Csillagparkban
Csillagászati szürkület a Zselici Csillagparkban. Forrás: idokep.hu
Csillagászati szürkület Esztergomban
Csillagászati szürkület Esztergomban. Forrás: idokep.hu

Magyarország lényegében teljes területén minden évszakban a szürkület mindhárom fázisa megfigyelhető. Hazánk legészakibb részétől északabbra a nyári időszak legalább egy részében a csillagászati szürkület estétől reggelig tart, azaz az igazi koromsötét éjszaka ilyenkor egyáltalán nem következik be.

Ha még északabbra megyünk, akkor azt látjuk, hogy nyár jelentős részében a polgári szürkület uralja a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot (amikor még a navigációs szürkület fázisa sem lép fel, "fehér éjszakák"-ról beszélünk, ekkor a szabadban akár olvasni is lehet).